Hammarby Sjöstad – Miljövänligt & Bekvämt

Av | 13 oktober, 2013

Hammarby Sjöstad

Jag bor långt från Hammarby Sjöstad och har aldrig varit där men nu när jag läst om platsen så blir jag såklart nyfiken och ska absolut åka dit någon gång. På 1980-talet var det ett slitet industriområde som man bara passerade för att komma vidare till sitt slutmål.

Under 1900-talet fanns det många stora fabriker i området, bla. General Motors, Liljeholmens stearinfabrik, Barnängen, ASEA och många flera. Funderingarna på att göra Hammarby Sjöstad till ett bostadsområde började redan i mitten på 1800-talet och det var stadsplanerare Albert LIndhagen som föreslog det. Han ville bygga ett område i samma stil som övriga staden. Dock blev detta inte av då det inte fanns tillräckligt med pengar.

Det som gör Hammarby Sjöstad extra intressant är att man har ett högt mål om miljövänlighet i området. Hela orten ska vara så miljövänlig som det är möjligt. Eftersom det varit ett industriområde så var det viktigt att marken renades och alla restprodukter efter industrierna sanerades bort. Man har byggt bostäder med miljövänliga material och bostäderna blev energisnåla. Byggnadsprojektet Hammarby Sjöstad påbörjades under 1990-talet och bygget lever upp till flera av miljömålen som sattes upp. Man kan se att miljön jämfört med andra bostadsområden gör att Hammarby Sjöstad har hela 30-40% mindre utsläpp och energiförbrukning. Man har lyckats bra i miljöhänseende. 

Det är lätt att ta sej till och från Stockholms centrum det gör att man bor centralt men ändå lite utanför. Du tar dej till och från Hammarby Sjöstad med båt, buss eller spårvagn. Bostäderna i Sjöstaden är attraktiva och det ser man även på prislappen när man ska köpa eller hyra bostad. Många bostäder har fantastisk utsikt över vattnet. Det är just vatten som Sjöstaden erbjuder i sin natur men det är nära till friluftsliv. Både Sickla och Nacka har fina natur områden. Slutligen så är Hammarby Sjöstad ett tryggt område och många barnfamiljer. Det finns mycket mer att läsa om detta men detta var en sammanfattning från mej.

Detta är ett sponsrat inlägg